Крафін від депутатки з волинської громади: покроковий рецепт

15 Квітня 2023, 10:00
Аліна Приходько 936
Аліна Приходько

Депутатка Підгайцівської сільської ради Аліна Приходько цьогоріч випікатиме традиційну паску та крафін. 

Рецептом вона поділилася на сайті Підгайцівської громади.

Розповідає, що аби задовольнити уподобання усіх членів родини, доводиться урізноманітнювати рецепти та додавати різні складники до тіста, бо хтось більше любить сухофрукти, а хтось – горіхи. 

Читати також: Відомі Підгайцівські господині поділилися рецептами своїх пасок

Крафін пані Аліна пече за рецептом Євгена Клопотенка.

Для цього бере такі інгредієнти:

  • 200 мл молока 2,5% жирності
  • цедра і сік одного середнього апельсина (приблизно 45-50 мл)
  • 20 г пресованих дріжджів
  • 150 г цукру
  • 3 яйця
  • 580 г борошна
  • 150 г вершкового масла 82,5% жирності
  • 100 г журавлини
  • 100 г кураги
  • 100 г родзинок
  • 70 г волоських горіхів

Покроковий рецепт

Крок 1. Зробіть опару. В миску влийте 200 мл молока 2,5%, температурою до 40 градусів. Додайте в нього 20 г пресованих дріжджів та 1 ст. л. цукру. Перемішайте віничком, щоб інгредієнти розчинилися. Суміш відставте на 20 хвилин в тепле місце.

Крок 2. Помийте апельсин та натріть цедру на дрібну тертку, не чіпляючи білу частину цитруса, бо вона гірчитиме. Потім з нього вичавте сік. у вас має вийти приблизно 45-50 мл. В опару частинами додайте 580 г просіяного борошна, розмішуючи щоразу досить ретельно.

Крок 3. В миску вбийте 3 яйця та додайте цукор, який залишився. Збийте блендером з насадкою віничок або міксером. В опару влийте апельсиновий сік, додайте цедру та яєчну суміш із цукром.

Крок 4. Перемішайте інгредієнти спершу за допомогою силіконової лопатки. Потім притрусіть робочу поверхню борошном та замісіть руками тісто, яке не лине до рук. Перекладіть тісто в глибоку велику миску, накрийте рушником та поставте в тепле місце без протягів на годину. Воно має добре піднятися. Дістаньте вершкове масло з холодильника, щоб стало м’яким.

Крок 5. Тим часом подрібніть 70 г волоських горіхів ножем, курагу помийте та наріжте на невеличкі шматочки, родзинки з журавлиною помийте в друшляку та викладіть на паперовий рушник, щоб увібралася зайва рідина.

Крок 6. Настояне підняте тісто злегка обімніть руками. Розкачайте його в прямокутний пласт товщиною десь ½ см і змастіть по всій поверхні розм’якшеним маслом.

Крок 7. Змішайте горіхи з курагою, родзинками та журавлиною та розкладіть по всій поверхні тіста зверху на масло не доходячи по 4 см до країв.

Крок 8. Закрутіть тісто в рулет. Припиліть поверхню столу та весь рулет і прокрутіть його туди-сюди, щоб він гарно закріпився.

Крок 9. Потім візьміть гострий ніж та розріжте рулет навпіл. Кожну смужку тіста з сухофруктами закрутіть в рулет, як равлик.

Крок 10. Увімкніть на розігрів духовку до 180 градусів. Беріть дві розбірні форми діаметром 14-15 см і висотою 11 см. Дно застеліть пергаментним папером та повністю змастіть їх всередині вершковим маслом. Викладіть тісто в форми. Воно має займати 2/3 висоти. Поставте в тепле місце без протягів на 30 хвилин. Тісто має добре піднятися.

Крок 11. Ставте форми з тістом випікатися на 40-45 хвилин в режимі верхнього та нижнього нагріву. Поверхня має стати золотисто-коричневого кольору.

Крок 12. Виймайте крафіни з духовки та залиште повністю охолоджуватися за кімнатної температури. Потім їх можна діставати з форми та їсти.

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024