Відомі підгайцівські господині поділилися рецептами своїх пасок

14 Квітня 2023, 11:16
Великодня паска 1135
Великодня паска

Напередодні Великодня усі господині дбають в першу чергу про те, щоб на святковому столі була паска. 

На сайті Підгайцівської громади зібрали рецепти пасок, які випікають знані місцеві господині.

Любов Удот

Любов Удот у Підгайцях знають, як хорошу господиню та багаторічну завідувачку шкільної їдальні. Коли розпочалась війна, вони більше, як пів року, разом зі своїм колективом, пекли на фронт хліб, готували домашні страви, які нагадували воїнам про домашній затишок та додавали сил вистояти у бою.

Отож, для випікання пасок беремо:

  • 1,5 літра молока
  • 400 грамів масла (розтоплюємо)
  • 15 яєць+5 жовтків
  • 100 грамів олії
  • 1,400 грам цукру
  • 2 пачки ваніліну
  • 250 грамів дріжджів
  • 50 грамів коньяку
  • родзинки

Можна  зробити опару на 20 хвилин і замішати не дуже густе тісто.

«Це рецепт, який я сама зробила, він може не досконалий, але мені подобається, іноді я щось міняю», – зазначає пані Любов.

Любов Удот
Любов Удот

Ольга Гроголь

Мешканка села Струмівка і рестораторка Ольга Гроголь на початку війни організувала у власному ресторані «Манго» жінок Підгайцівської громади, з якими вони готували для військових тушковане м'ясо, різноманітну консервацію, пекли пироги, паски, які передавали волонтерам через місцевого священника.

Пані Оля розповідає, що випікання паски у їхній сім’ї – таїнство, до якого залучені усі – і діти, і чоловік. Традиційно вони випікають великодні смаколики у великій кількості, щоб вистачило і для гостинців, і для пригощання рідних та друзів. ЇЇ рецепт розпочинається з молитви.  Далі цитуємо господиню:

«Перед тим, як пекти паску, потрібно помолитись «Отче наш». Коли готується паска, в хаті має бути тихо. Для паски потрібні такі складники:

  • 1 літр молока
  • 2 пачки (100г) дріжджів
  • 20 жовтків
  • 2,5-3 білка
  • 200 грамів масла
  • 4 стакани цукру
  • 0,5 стакана сметани

Приготування: молоко закип‘ятити, відставляємо, щоб схололо, тим часом збиваємо яйця з цукром (пропорція, яка вказана в рецепті). До теплого молока додаємо дріжджі (дріжджі розмішуємо з цукром +-100 грам цукру), в молоко вливаємо яйця з цукром, далі поступово додаємо борошно, вимішуємо тісто, далі додаємо розтоплене масло, сметану - і знову місимо тісто. Коли тісто починає відлипати від рук, воно – готове. Далі формуємо пасочки та додаємо родзинки, цукати.

Форми для пасок змащуємо смальцем, кладемо тісто, заповнивши 1/3 форми, накриваємо наші форми з пасочками рушничком, ставимо в тепле місце, щоб підходили. Коли паски підійшли змазуємо яйцем, випікаємо при температурі 160-180 градусів 45-60 хвилин, в залежності від величини паски та духовки. Виймаємо наші пасочки змазуємо мастикою, прикрашаємо.

Ольга Гроголь
Ольга Гроголь

Світлана Драницька

Бібліотекарка села Піддубці Світлана Драницька поділилася рецептом, за яким вона та її родина готує пасочки вже багато років. Ним поділилася колись тітка чоловіка, яка пропрацювала багато років на хліб заводі на Кичкарівці.

Отож для Великоднього хліба беремо:

  • 1 літр молока
  • 1 літр цукру
  • 10 жовтків + 10 цілих яєць
  • 300 грамів дріжджів
  • 350 грамів масла
  • лимон на тертку  + цедра одного апельсина
  • ванілін
  • родзинки вкінці замісу
  • 50 грамів олії вимішати вкінці.

Процес приготування: яйця збити з цукром,  закип'ятити молоко, в гаряче молоко додати масло. Потихеньку влити молоко з маслом до збитих яєць з цукром, хай охолоне і додати дріжджі. Залишити на 40 хвилин. Вимісити й додати решту інгредієнтів. У форми викладати, заповнюючи тістом третину об’єму. Смачного.

Світлана Драницька
Світлана Драницька

Оксана Гуменюк

Креативна директорка дитсадка села Звірів Підгайцівської громади Оксана Гуменюк розповідає, що вже кілька років поспіль пече паску за рецептом Дарії Яківни Цвєк – відомої української кулінарки. 

  • Для опари беремо: 200 грамів дріжджів, 200 грамів цукру, 400 грамів борошна, 800 грамів теплого молока.

Як підійде  і маса збільшиться вдвічі, додаємо:

  • 20 жовтків
  • 400 г топленого масла
  • 400 г цукру (я додаю 600 г)
  • 200 г родзинок (я ще додаю цукати)
  • 1 ч. л солі
  • цедра одного лимона (я ще додаю цедру апельсина)
  • 2 кг борошна

«Паска виходить дуже смачна, волога, бо в тісті лише жовтки», – зазначає Звірівська господиня.

Оксана Гуменюк
Оксана Гуменюк

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024