Діти менше чекатимуть на нові родини: в Україні змінили правила усиновлення

26 Березня 2024, 14:02
Фото ілюстративне 1191
Фото ілюстративне

Уряд України ухвалив зміни щодо правил та термінів усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 

Відповідне рішення Кабінет Міністрів прийняв 22 березня. Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

Відтепер родина, яка хоче усиновити дитину, зможе її забрати додому раніше, ніж буде винесене рішення суду. Це буде можливим за умови, якщо сім’я або один з усиновлювачів:

  • отримали позитивний висновок райдержадміністрації або виконавчого органу міської або районної у місті ради про доцільність усиновлення і відповідність інтересам дитини;
  • подали до суду заяву про усиновлення дитини.

Довідка про проходження курсів, як виховувати дитину-сироту, тепер дійсна 2 роки. Раніше її термін становив 1 рік.

Після завершення навчання майбутні усиновлювачі, прийомні батьки, опікуни отримуватимуть довідку вдвічі швидше. Раніше це займало 10 робочих днів, а тепер лише 5.  Установа, яка проводила курси, надішле довідку електронною поштою і зателефонує до служби у справах дітей.

Усім кандидатам на усиновлення надходитиме запрошення на прийом для ознайомлення з інформацією про дитину, щойно дитина потраплятиме на облік. Служби у справах дітей тепер зможуть знаходити сім'ї для дітей, які потребують усиновлення, не лише у своєму місті, а й по всій області. 

«Більше дітей і більше потенційних усиновлювачів матимуть шанси зустріти одне одного», – кажуть в міністерстві.

Крім того, оформити піклування над дитиною, якщо хтось із подружжя перебуває на військовій службі, стало простіше. Згідно з новими правилами, обидва з подружжя повинні мати висновок про стан здоров'я. Той, хто служить, може подати висновок протягом 15 календарних днів після повернення зі служби.

Також взяти дитину під опіку зможуть й хрещені батьки. Проте з вимогою, що людина мала бути хрещеною мамою чи татом ДО моменту набуття дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Відтак недобросовісні люди не матимуть можливості використати цю ситуацію у меркантильних цілях. 

Родини (сім’ї родичів, знайомих, а також прийомні і дитячі будинки сімейного типу), які тимчасово прийматимуть до себе дитину, отримуватимуть грошову допомогу, навіть якщо вона ще не має статусу сироти або не позбавлена батьківського піклування.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024