П'ять фактів про Луцьк, які ви могли не знати

15 Березня 2024, 15:31
Луцький замок 739
Луцький замок

У мережі опублікували добірку фактів про Луцьк, які ви могли не знати.

Про це видання Район.Життя дізналося з фейсбук-сторінки Луцьк – приємне відкриття.

Перший факт

Луцьк має власний шрифт міста, розроблений відомим шрифтовим дизайнером Кирилом Ткачовим, покликаний доповнити вже наявні елементи впізнаваної айдентики міста, сприяти його популяризації серед туристів і рекламувати за межами області.

Другий факт

У Луцьку розташований найдовший житловий будинок в Україні. Він складається з каскаду будинків й створює архітектурний ансамбль протяжністю два кілометри 775 метрів. Його неофіційна назва «будинок-вулик» або «будинок-соти».

Третій факт

Луцькі кликуни в епоху Середньовіччя сурмили у ріг, повідомляючи про небезпеку чи оголошуючи певну подію. У наші дні кликун Андрій грає на трубі.

Четвертий факт

Луцьк можна вважати центром сучасного мистецтва України, адже в найбільшому музеї сучасного українського мистецтва Корсаків створюється найбільша у світі картина «Космогонія», її площа становитиме 2000 кв. метрів. Картину сформують орієнтовно з 300 фрагментів, кожен із яких буде окремим, самостійним артобʼєктом.

Детальніше читайте про Космогонію ТУТ.

П'ятий факт

Коректна назва замку – Луцький замок, адже сучасний вигляд він набув не лише завдяки Любарту. В 14 столітті князь Любарт почав у Луцьку будувати мурований замок. Згодом його справу продовжив князь Вітовт, а завершив – князь Свидригайло.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024