У Луцьку відкрили виставку картин, що писали жінки загиблих воїнів з Волині

09 Лютого 2024, 20:07
Виставка «Малюю серцем» 2285
Виставка «Малюю серцем»

У Луцьку відбулось відкриття виставки картин «Малюю серцем», написаних дружинами, матерями, дівчатами загиблих захисників.

На Волині, упродовж кількох місяців, у майстер-класах з живопису взяли участь 35 учасниць з Луцька, Ковеля, Нововолинська, Володимира та Камінь-Каширського. Про це журналістка Район.Життя дізналась від організаторів виставки.

Анна Філон – дружина командира штурмової бригади Олександра Філона, розповідає:

«Моя картина називається «Спокій», адже ми всі прагнемо зараз знайти свій душевний спокій, тому я вирішила зобразити саме море. Ми з чоловіком планували поїхати на море». 

Картина Анни Філон
Картина Анни Філон

Всеукраїнський артреабілітаційний проєкт «Жива. Справжні історії кохання» реалізовується за підтримки Благодійного фонду «Сучасна Україна», у партнерстві з ініціаторкою проєкту Оленою Сокальською.

Президент благодійного фонду «Сучасна Україна» Володимир Гавриш каже, що вони вирішили провести виставку картин для того, щоб показати суспільству наскільки сьогодні в нашій країні відбувається війна не тільки на рубежах, але й в кожній області. 

Володимир Гавриш
Володимир Гавриш

За підтримки художниць, учасниці писали картини-посвяти коханим чоловікам, як згадка про почуття, які були натхненням для обох і мають стати провідником через горе втрати у майбутнє. 

Дівчина «небесного фотографа» Максима Бурди Марія Лукашук ділиться:

«На виставці можна помітити, що моя картина досить відрізняється від всіх інших. Всі намагалися робити щось позитивне, щось світле. Але мені було дуже важко це робити, хоч пройшло вже понад рік, я малювала саме стан моєї душі, як я це відчуваю. Саме момент туги, момент болю, який я проживаю щодня. Я змішала червоні й чорні кольори, як символ болі та крові».

Картина Марії Лукашук
Картина Марії Лукашук

Вона влаштовувала виставку його воєнних світлин за 11 місяців перебування на службі.

«Майже рік тому, у березні, вдалося реалізувати мрію мого коханого Максима Бурди. Ми організували в Ковелі виставку «Небесний фотограф». Віримо в те, що навіть з неба він щасливий від того, що його мрія збулася», – каже дівчина. 

Картина
Картина

Проєкт «Жива» відбувається на всіх теренах України. Арттерапевтичні заходи провели також для жінок Кропивницького, Івано-Франківська, Львову, Києва. 

«Зараз ми знаходимось на виставці в Луцьку і плануємо в кожному обласному центрі провести таку виставку. Напередодні таких виставок будуть арттерапевтичні заходи. А в кінці року хочемо зробити всеукраїнського масштабу велику виставку в Києві», – розповідає Володимир Гавриш. 

Виставка картин «Малюю серцем» діє у холі Волинського обласного українського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка з 9 по 26 лютого.

Картини
Картини

Картини
Картини

Картина
Картина

Виставка
Виставка

Виставка
Виставка

Учасники
Учасники

 

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024