До України повернули три родини з дітьми з окупованих територій

07 Лютого 2024, 17:21
Фото Save Ukraine 501
Фото Save Ukraine

Три родини з чотирма неповнолітніми дітьми з окупованої території вдалося повернути до України.

Про це повідомила на сторінці фейсбук благодійна організація Save Ukraine.

Волонтери розповіли, що батьки Мілани й Жені (імена змінені з міркувань безпеки) втратили свій бізнес, бо не захотіли отримувати російські паспорти та платити податки в Росію.

«Діти з мамою майже цілими днями змушені були сидіти в підвалі, оскільки росіяни постійно обстрілювали їхнє село з мінометів. А коли лунали вибухи, Мілана робила мультики голосніше, щоб не чути цих звуків», – розповіли в організації.

Неподалік від містечка, в якому жила Анжела з мамою, стояло російське ППО, і кілька разів окупанти збивали БПЛА прямо над їхнім будинком. Також часто росіяни запускали невеликі дрони з парашутами, які пролітали малу відстань і самоліквідовувалися. Вибухали прямо над головами людей. Окупанти говорили, що це ЗСУ людей обстрілює. А окупаційна влада тричі примушувала Марину віддати Анжелу в російську школу. Але донька щоразу відмовлялася.

Старший брат Арсена служить в ЗСУ, однак сім'я опинилась в окупації та не змогла виїхати самотужки. Росіяни кілька разів навідувалися з обшуками в їхній будинок.

«Найжахливішим був перший обшук, коли їхній двір оточили «Тигри», УРАЛИ, а навпроти дому засів снайпер і націлився у вікно будинку. Тата допитували кілька годин, змушували роздягатися й показувати, чи є татуювання», – згадує хлопчик.

Мама кілька разів збирала та розбирала сумки, щоб виїхати з окупації. Але жінка боялася, що через старшого сина на фільтрації її завернуть назад і відберуть молодшого. 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024