У печі на всю ніч: як готують відому на всю Волинь Смідинську капусту

27 Грудня 2023, 15:44
Господиня Людмила Козачук говорить: печена капуста – це особлива страва. 982
Господиня Людмила Козачук говорить: печена капуста – це особлива страва.

У селі Смідин Ковельського району гастрономічну культуру області представляє страва «Смідинська капуста». Місцеві господині готують цю страву в печі за рецептами, котрим десятки років.

Одними з тих, хто зберігає кулінарні традиції краю, є подружжя Козачуків зі Смідина, повідомляє Суспільне.

Як розповів господар Володимир Козачук, аби приготувати давню місцеву страву, спершу слід розпалити піч на бабиній літній кухні. 

Господиня Людмила Козачук говорить: печена капуста – це особлива страва. Зі слів волинянки, готувати капусту в печі навчилася від місцевих господинь 40 років тому, коли приїхала сюди жити. Говорить: відтоді ніде більш такої страви не куштувала.

«Печемо ми зимою і в грубці, і в печі. Страва дуже смачна і коронне блюдо на празник», – зазначила господиня.

Коли вогонь у печі вигорів, качани капусти цілими закладають у жар, без посуду та жодних спецій. Після цього, каже Людмила Козачук, страву благословляють молитвою.

Капусту із печі господиня дістає лише на ранок. Після того, спечена страва схолола, каже Людмила Козачук, верхні обвуглені листки знімають та викидають.

Капуста з печі в розрізі. Фото: Суспільне Луцьк
Капуста з печі в розрізі. Фото: Суспільне Луцьк

До капусти додають сіль та перець, заправляють олією з часником, додають солені огірки, розсіл з них та цибулю і подають до столу.

Два місяці тому «Смідинська капуста» виграла грант від Українського культурного фонду, розповідала керівниця місцевого ЦНАПу Олена Крук, котра є авторкою проєкту під назвою «ЗD-подорож кулінарною спадщиною «Смідинська капуста».

«Загальна сума проєкту – 409 тисяч гривень. Головним результатом цього проєкту – було створення ЗD-подорожі: як саме готують цю Смідинську капусту», – каже посадовиця.

Олена Крук. Фото: Суспільне Луцьк
Олена Крук. Фото: Суспільне Луцьк

Отримані гроші витрачають на створення реклами «Смідинській капусті», зокрема формують дегустаційні набори, які безоплатно поштою відправляють тим, хто залишив заявку на сайті громади, говорить одна з реалізаторок проєкту Оксана Петрук.

З її слів, уже відправили понад 150 коробок з усіма інгредієнтами для тих, хто залишав заявки.

Дегустаційні бокси
Дегустаційні бокси "Смідинської капусти". Фото: Суспільне Луцьк

Як додала Оксана Петрук, їхню «Смідинську капусту» внесли до обласного переліку гастрономічної спадщини, а наступного року планують подати цю страву до національного.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024