«Зараз маємо велику можливість змінити хід війни», – волинські аеророзвідники пояснили, чому на фронті потрібні FPV-дрони

04 Грудня 2023, 23:00
Фото: Волонтерський штаб АНГАР/ фейсбук 939
Фото: Волонтерський штаб АНГАР/ фейсбук

Волинські аеророзвідники Андрій Іщук і Михайло Супрунович розповіли, в чому особливість FPV-дронів і різниця між іншими БПЛА.

Інтервʼю з ними вийшло на ютуб-каналі волонтерського штабу «Ангар», пише ВСН.

«Зараз ми маємо дуже велику можливість змінити хід війни, якщо ми наситимо наших війсьуових та фронт FPV-дронами та дронами-камікадзе. Тоді ситуація буде вже інша. Як зараз ходять безнаказано по деяких ділянках фронту наші вороги, то я думаю, що вони скоро перестануть це робити», – сказав Андрій Іщук 

Що таке Mavic? 

Аеророзвідники розповіли, що квадрокоптери DJI Mavic – автоматизовані, брендовані, із захисним кожухом та зі спеціальною софт-програмою, яка керує дроном. Тобто, квадрокоптер пілотується за допомогою планшета або пульта, який теж має екран.

Михайло Супрунович зазначив, що в загальному Mavic – це цивільний дрон, який наразі підлаштували під те, щоб вести ним розвідувальні дії. Наразі це один із оптимальних та універсальних квадрокоптерів, не тільки для розвідки, але й для корегування артилерії. Його використовують як розвідувальний дрон, оскільки він зависає в повітрі та має супутниковий модуль, який за допомогою GPS тримає їх відносно простору в одній точці. 

Що таке FPV-дрон? 

FPV – це скорочення від «вид від першої особи». Тут ви надягаєте окуляри, ніби збираєтеся віртуально сидіти в кабіні дрона і бачите лише те, що бачить дрон. Тобто ви починаєте бачити повністю дестабілізовану картинку відео, яка тримається в одній площині і ви бачите як калібрується та маневрує дрон відносно повітря, оскільки в FPV-дроні камера є нерухомою. 

Це основна різниця між FPV та іншими БПЛА. Найчастіше іх використовують для скиду, тому що вантажопідйомність в ньому більша, ніж в тому ж квадрокоптері Mavic. 

Скільки коштують дрони? 

Більша ефективність у FPV-дрона, зазначив аеророзвідник, до того ж це найдешевший БПЛА. Наприклад, ціна квадрокоптера Mavic коливається в районі 100 000 гривень. Тоді як базова вартість FPV-дрона коливається від 350$ до 500$.

Система FPV-дрона дуже схожа на систему інших БПЛА та функцію виконують одну й ту ж саму, перевагою є те, що він дешевший, ніж ті самі Джавеліни або NLAW, єдине, що для FPV-дрона потрібен оператор.

Дивіться повну версію інтерв’ю з волинськими аеророзвідниками Андрієм Іщуком та Михайлом Супруновичем:

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024