Читає іншим учням: як у сільській школі на Волині навчається незряча дівчинка

04 Грудня 2023, 15:32
Інна Скаржинець. Фото: Суспільне Луцьк 576
Інна Скаржинець. Фото: Суспільне Луцьк

10-річна Інна Скаржинець від народження – незряча. Дівчина навчається у п'ятому класі Рудниківського ліцею на Волині.

Про те, як їй навчається, як комунікує з учнями та вчителями, дістається з будинку до школи та про що мріє, дівчинка розповіла Суспільному.

Інна Скаржинець – з багатодітної родини. Її мама Галина виховує шестеро дітей, троє з яких теж незрячі. Каже, що радіє успіхам Інни у навчанні та тому наскільки донька стала самостійною та соціалізованою: сама ходить до школи та зі школи, любить спілкуватися та вчитися.

Інна живе поруч зі школою. Разом із вчителькою вони виграли у конкурсі дерев'яний орієнтир, на якому відтворили мініатюру того, як виглядає її маршрут з дому до школи.

Інна Скаржинець на перервах не сумує. Фото: Суспільне Луцьк
Інна Скаржинець на перервах не сумує. Фото: Суспільне Луцьк

У ліцеї дівчина індивідуально навчається з вчителькою з 40-річним стажем Лідією Данильчук. Займаються по дві години у спеціально облаштованому класі. Вчителька розповідає, як дізналась, що до школи має прийти незряча дівчинка, то вирішила опанувати шрифт Брайля. На спеціальні курси з навчання поїхала п'ять років тому до Львова.

Читати також: Учителька з Волині у 60 років вивчила шрифт Брайля, щоб навчати незрячих дітей

«Мені там дали поняття, що це таке. Це було на початку червня. В мене було три місяці, і я сиділа собі вдома і помаленьку опановувала, завчала. Звичайно, я не можу так швидко, як Інна. Це той випадок, коли учениця перевершила свою вчительку», – говорить вчителька.

Інну запрошують вчителі інших класів, щоб вона читала дітям. Дівчину, каже класна керівниця 4-А Тетяна Тарасюк, учні ліпше слухають.

За п'ять років навчання в ліцеї незряча Інна Скаржинець навчилась писати, читати та друкувати. Також вміє користуватися ноутбуком, який спеціально для неї купили та налаштували. Детальніше – дивіться у відео:

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024