Волинянка вирощує в домашній оранжереї банани, апельсини, мандарини та ківі

13 Листопада 2023, 20:30
Волинянка Наталія Теряткіна вирощує екзотичні для наших широт фрукти 615
Волинянка Наталія Теряткіна вирощує екзотичні для наших широт фрукти

Волинянка Наталія Теряткіна вирощує екзотичні для наших широт фрукти в оранжереї, дбайливо збудованій руками її чоловіка. 

Цьогоріч ці рослини дадуть перші плоди і дружня родина Теряткіних сподівається ними поласувати, пише Слово Правди.

Не помітити її заквітчану садибу у селі Овадне  неможливо. А ще жінка закохана у городництво. Як тільки весна постукає у двері першим теплом, у її теплицях вже зріють ранні  редиска, рукола, огірки та помідори. У цій справі вона стала справжнім профі, а оскільки щораз хоче  пізнати щось нове, то якось подумала: помідори, огірки – це банально, а от банани – цікавіше.

– Три роки тому, коли чоловік будував оранжерею, я на сайті «Агромаркет» побачила саджанці бананів. Вирішили придбати їх. Коли отримала посилку неприємно здивувалася – саджанці прийшли розміром з сірникову коробку, хоча писали, що їх ріст 11-15 сантиметрів, – розповідає Наталя і додає, що викинути їх було шкода, тож всі посадила без особливої надії.

Але, на диво, банани почали швидко рости. Вони ще й пустили бокові пагінці і таким чином розмножилися. Тобто, Наталія з отих перших дерев отримала додаткову розсаду, яку теж висадила.

І хоч цю рослину називають деревом, але насправді це трава, у якої  великі подовгасті листки та товсті зелені стебла. Така рослина гарно виглядає і може стати окрасою будинку. Саме з такою метою чимало любителів екзотики придбали у Теряткіних саджанці бананів. А коли одружувався брат Наталі, то на весілля отримав від сестри ще й такий оригінальний рослинний подарунок, який дуже втішив його дружину.

До сортів, куплених через інтернет, жінка додала ще й інші, які придбала під час сімейного відпочинку в Карпатах, серед них банан сорту «тропікана».

Наталя стала цікавитися й міні господарствами, в яких вирощують банани. Є біля Львова «Банановий рай», власники якого навіть проводять там екскурсії. Планувала туди поїхати та порозпитувати секрети вирощування.

–  Минуло два роки, а банани все не цвітуть, хоча вимахали під два метри у висоту. Люди, які у мене купували розсаду, теж почали запитувати: коли ж буде врожай. Чимало читала про агрокультуру бананів. Чоловік, як приїздив із фронту у відпустку, встановив буржуйку, аби підтримувати в оранжереї стабільну температуру. Тож створили банановим деревам комфортні умови. Головне, щоб температура не була низькою, бо це все ж таки тропічна рослина. Оце у вересні кинула оком на оранжерею, а там між зеленого листя щось червоніє. Придивившись, була приємно здивована – мої банани зацвіли! Я всім дзвонила, розказувала, що у мене така  добра новина – банани цвітуть. Стільки праці у них вклали, але нарешті  отримали віддачу.

Волинянка Наталія Теряткіна вирощує екзотичні для наших широт фрукти
Волинянка Наталія Теряткіна вирощує екзотичні для наших широт фрукти

У вересні в пані Наталі зацвіло три  рослини, зараз квітне вже четверта. Тепер чекає, коли достигне перший врожай. Уже цікаво, якими ці фрукти будуть на смак.

–  Плоди менші від звичних, бо це все-таки кімнатний банан. Зараз вони десь по 10 см. Ростуть шарами, думаю, достигне тільки перший, оскільки другий  дуже дрібний. Але тільки в першому шарі понад 80 бананів, – розмірковує Наталя.

По сусідству з бананами ще ростуть апельсини та мандарини, а у дворі – ківі. Останнє добре прижилося, не боїться морозів, але ще не плодоносило. А от мандаринку Наталя вже встигла з’їсти.

– Хоча вона на дереві не достигла, була зеленкувата, але дуже солодка. Сподіваюся, що й апельсином, який вже зріє на дереві, буду смакувати. Ще пробувала вирощувати хурму. Виписала п’ять кущів, але обдурили, виявилося, що то клен, а не хурма, – розповідає жінка.

Як ростуть у Наталії Теряткіної банани, можна почитати на її фейсбук-сторінці, де вона часто публікує фотографії та відео зі свого бананового саду.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024