Приймає дзвінки цілодобово: в Україні запрацювала Лінія підтримки для чоловіків

21 Жовтня 2023, 13:37
Фото ілюстративне: freepik.com 2083
Фото ілюстративне: freepik.com

Психологічне здоров'я – надважливий компонент загального добробуту кожної людини, незалежно від її статі. Стрес, депресія чи тривожність у складні періоди життя можуть спіткати будь-кого. Проте чоловікам суспільство досі не дозволяє демонструвати слабкість. Воно продовжує приписувати їм роль надсильних, невразливих і таких, які все контролюють...

Аби дати чоловікам можливість вільно висловлюватися про те, що турбує, рік тому в Україні виник проєкт «Лінія підтримки для чоловіків». Як вона працює – розповідаємо далі.

Фізичне чи психологічне: яке здоровʼя важливіше

Ці два аспекти здоров'я взаємозалежні. Якщо людина дбає про кожен, вона формує свій добробут. Без ментального здоров’я фізичне самопочуття не може бути на висоті. Стрес, тривожність, депресія та інші психологічні проблеми підвищують ризик загострення хронічних захворювань, знижують імунітет та псують якість життя. І навпаки: фізичні проблеми, як-от хвороби або травми, можуть викликати стрес і депресію та погіршити загальний емоційний стан. Тому немає «важливішого» здоров'я, обидва аспекти необхідні для повноцінного, щасливого життя і жінки, і чоловіка. 

Ставлення суспільства до психологічного здоровʼя чоловіків є особливо важливим під час війни. Страшні наслідки повномасштабного вторгнення відчули всі українці. В умовах, коли ворог нищить нашу землю, наших людей і наші домівки, підтримка та допомога потрібна всім. Аби дати чоловікам можливість вільно висловлюватися про те, що турбує, рік тому виник проєкт «Лінія підтримки для чоловіків».

Як працює Лінія підтримки для чоловіків

На Лінії працюють досвідчені психологи та психологині, які цілодобово приймають дзвінки від чоловіків з різних куточків України, різного віку та з різними проблемами. Хтось розповідає про погіршення стосунків з дітьми чи дружиною, хтось страждає від панічних атак чи підвищеної тривожності, а хтось просто не розуміє, що робити далі. Багато чоловіків зізнаються, дуже вагалися перед дзвінком, не знали, що казати та й не вірили, що звернення може їм допомогти. Але спеціалісти та спеціалістки Лінії підтримки допомагають їм відкритися та усвідомити корінь проблем. Одна така розмова може стати початком зміни ставлення чоловіка до себе, свого оточення та підвищення якості його життя.

Чи є у вас психологічні проблеми

Щоб зрозуміти, чи погіршився ваш психологічний стан, фахівці та фахівчині в галузі психології рекомендують чесно відповісти собі на такі питання:

  • У вас є відчуття нерозуміння з боку близьких та рідних?
  • Чи буває у вас багато виснажливих думок, з якими важко впоратись, і які впливають на ваше самопочуття?
  • Чи маєте ви проблеми зі сном, наприклад, вам важко заснути або, навпаки, постійно хочеться спати?
  • Чи відчуваєте ви фонову тривогу або постійне невдоволення чимось?
  • Чи буває таке, що ви відчуваєте себе самотньо?
  • Чи погіршилися ваші стосунки з близькими, друзями, рідними?

Якщо хоча б одна з відповідей буде позитивною, не вагайтеся та звертайтеся по допомогу до психолога/-ині. Вони оцінять ваш емоційний стан та порадять, як його покращити.

Як отримати безплатну допомогу

Якщо ви відчуваєте тривалий стрес чи депресію, помічаєте часті спалахи гніву чи постійно втомлюєтеся без причини, маєте проблеми зі сном або апетитом, обовʼязково телефонуйте на Лінію підтримки для чоловіків за номером 2345. Всі звернення безкоштовні, а розмови — конфіденційні. Розкажіть про те, що вас хвилює та отримайте професійну допомогу. Не знецінюйте свої проблеми та дбайте про себе. 

Піклування про свій психологічний стан — запорука щасливого та здорового життя.

Лінія психологічної підтримки для чоловіків реалізується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, за підтримки уряду Великої Британії у співпраці з ГО «Інноваційні соціальні рішення».

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024