«Воюємо заради дітей»: історія поліцейського з Волині, який захищає Україну на «нулі»

03 Жовтня 2023, 11:40
Олександр Кот 1516
Олександр Кот

Олександр Кот лише нещодавно повернувся із зони бойових дій. Там він пробув понад пів року, захищаючи Україну в складі зведеного батальйону Нацполіції «Захід». 

Олександру – 44, він досвідчений поліцейський та очолює сектор реагування патрульної поліції у Луцькому районному управлінні поліції, повідомляє пресслужба Національної поліції Волині. 

На службу прийшов у 2005. Саме тоді стався переломний момент у житті чоловіка: він залишив свою роботу вчителя та обрав напрям, де зміг би поєднати правоохоронну діяльність й педагогіку. Так розпочав службу у тодішній кримінальній міліції у справах дітей, а після реформи – працює в СРПП. 

«Ідучи на війну, намагаємося думати про хороше»

З початком повномасштабного вторгнення майже перед кожним співробітником правоохоронних органів повстало питання: продовжувати забезпечувати правопорядок на територіях, де відносно спокійно, або ж вирушати на Схід України, де точаться запеклі бої за кожен сантиметр території. Це обмірковував і Олександр, і вже за декілька місяців приєднався до батальйону «Захід».

«Відбувалася ротація, хтось з певних причин вибував із батальйону, і тоді запропонували мені. Якби дізнався з самого початку про формування «Заходу» – одразу пішов би. Це моє внутрішнє переконання, я не вперше вирушав на Схід, у 2015 році також служив там. Тоді забезпечували пропускний режим на блокпостах, перебували в Краматорську. Жодного разу я повністю не розумів, що мене очікує», - каже правоохоронець.

Поліцейський ділиться, що рішення приймав свідомо і розумів усі ризики; сім’я спочатку відмовляла, але згодом змирилася та навіть підтримала його: 

«Дружина, звичайно, була проти. Меншому сину не говорили весь цей час, казали, що тато на роботі. Старший дуже важко переживав. Ще до того, як їхати у зону бойових дій, він постійно молився і просив Бога, щоб я туди не потрапив. Всі розуміють, що це війна, і є ризик не повернутися звідти взагалі, або ж повернутися з певними ушкодженнями. Але всі ми думаємо тільки про хороше, що все буде гаразд. Я однозначно повернуся, і живий, і здоровий», – пригадує.

Сотні знищеної техніки та живої сили ворога

Олександр разом із колегами здійснював координацію сил і засобів аеророзвідки щодо ураження живої сили противника. Спочатку працювали на Харківщині, далі – у Донецькій області. Поліцейські виконували завдання нарівні із військовими, зокрема, 25-ю та 100-ю бригадами. Така взаємодія давала гарні результати – сотні знищеної дороговартісної техніки ворога та їхніх солдатів.

«Майже ніхто з військових не міг повірити, що ми справді поліцейські і спільно з ними воюємо, ще й якісно виконуємо свою роботу. Їм важко було це усвідомити, доходило до казусів, що доводилось показувати службове посвідчення. Ну і, як бачите, в суспільстві побутує думка, що мало поліцейських беруть участь у зоні бойових дій. Часто в соціальних мережах деякі люди намагаються якимось чином критикувати поліцію і закидати: «От ви тут, на місці, беріть зброю, йдіть воюйте». Але ніхто не поцікавиться, скільки поліцейських воює, скільки загинуло, скільки поранено, а їх дуже багато. І кожному важко пояснити, що якщо вся поліція буде воювати – буде хаос. Ми маємо жити в нових умовах: частина поліцейських ефективно працює на передовій, інші – забезпечують правопорядок тут. Така реальність», – пояснює.

Завдавати серйозних втрат ворогу бійцям вдавалося дуже часто. Як розповів Олександр, бувало й таке, що доводилося жертвувати своїм безпілотником, але завдяки йому вражали набагато дорожчу техніку ворога, наприклад, танк, який вартує мільйони доларів.

«На війні це все розхідний матеріал. Але ми розуміємо, що, витративши, наприклад, 100 тисяч гривень, ми вразили якусь військову одиницю, яка коштує набагато більше. Тут є велика частка роботи волонтерів та керівництва ГУНП у Волинській області, які завжди цікавилися потребами та забезпечували усім необхідним», – розповідає.

Воюємо заради дітей, заради майбутнього

Суцільні руїни, одиниці місцевого населення та постійна небезпека, яка чатує звідусіль, – саме у таких місцях доводилося працювати правоохоронцю.

Поліцейський зауважує, що за існування зведеного батальйону у них фактично немає втрат, і це завдяки командиру полковнику Сергію Козаку.

«Він досвідчений військовий, і до виконання кожного завдання підходить виважено: проводиться розвідка, дорозвідка, планування сил і засобів тощо. Саме такий підхід давав результат і можливість зберегти особовий склад. Він цим переймався особисто, і якщо група виходила на завдання – він не спить, поки не повернуться. Особовий склад його підтримував у всьому, тому що знали, що він нікого не підставить», – розповів Кот.

Війна – скрізь, і кожен може долучитись до Перемоги

Територія, яку залишає агресор після себе, повністю замінована, каже Олександр, і стовідсоткової безпеки ніхто дати не може ні місцевим, ні правоохоронцям.

«Кожен розумів, що тільки від Бога залежить наше життя, здоров'я. Тому що навіть на тій території, де знаходилися ми, де були і місцеві жителі, дітки, де щодня всі ходять, траплялося жахливе. В одному з населених пунктів біля нас була річка, куди дітки бігали купатися. І хтось із них відійшов буквально на два метри і підірвався на міні, йому відірвало стопу. Тобто кожен день ти ризикуєш життям. Ти не знаєш, куди ступити, як ступити, що з тобою може трапитися. Саме на вищі сили і розраховуєш, ну і на досвід, звичайно», - каже він.

Поліцейській ділиться, що бажає зробити свій внесок у перемогу України, для цього він і там.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024