Копірайтинг, графічний дизайн і відеомонтаж: в Україні молодь з інвалідністю навчають новій професії на безплатному онлайн-курсі

25 Серпня 2023, 13:48
Фото: freepik.com 705
Фото: freepik.com

Завершилося навчання другого набору учасників та учасниць онлайн-курсу Career Hub Pro: Фриланс для молоді з інвалідністю.

Проєкт реалізують Career Hub і громадська організація Центр «Розвиток КСВ» у межах програми USAID «Мріємо та діємо». 

З 365 отриманих заявок відібрали 80 найбільш вмотивованих молодих людей з інвалідністю, з яких 53 успішно завершили навчання за напрямками: копірайтинг, графічний дизайн і відеомонтаж. Під час навчання завдяки менторству професійних тренерок усі випускники та випускниці створили власне портфоліо, виконали перші завдання від реальних замовників, які налічують 85 кейсів, а також дізналися про всі тонкощі роботи на фрилансі. 

У кожного і кожної була власна мотивація опанувати ту чи іншу фриланс-професію, але для більшості пріоритетом була самореалізація і основний або додатковий заробіток.

До 2030 року майже 40% роботи у світі будуть виконувати фрілансери

«Безмежно радію, що спільнота української молоді з інвалідністю сьогодні поповнилась новими фрилансерами та фрилансерками, які отримали всі необхідні знання і навички для успішної самореалізації та економічної незалежності. Дякуємо ключовим партнерам з програми USAID «Мріємо та діємо» за підтримку молоді, а особливо в рамках цього навчального курсу. Ми будемо навчати українську молодь з інвалідністю роботі на фрилансі протягом 2023-2024 років. Запрошую реєструватися на новий набір», – каже керівник платформи Career Hub Андрій Атрощенко.

А ще додає, що згідно з сучасними дослідженнями ринку праці, до 2030 року майже 40% роботи у світі будуть виконувати люди на фрилансі.

«Підхід із фокусом на людину, розуміючи виклики сучасного контексту, який підсилює сильні, ресурсні сторони особистості – це вимога сьогодення. На цьому і була зосереджена програма – на розвитку індивідуального і групового потенціалу кожного студента та студентки. Очевидно, що такий підхід допоможе учасникам, адже знаючи свої сильні сторони, вони зможуть отримувати гідну винагороду, визнання в суспільстві, розвиватись і набувати соціальний капітал. Це буде реплікуватися на рівні локальних громад, українського суспільства, яке ставатиме міцнішим та більш інклюзивним», – вважає Валентина Бальбекова, фахівчиня з питань гендерної рівності та соціальної інклюзії програми USAID «Мріємо та діємо».

Про курс

У межах програми USAID «Мріємо та діємо» Career Hub реалізує безоплатний освітній онлайн-курс Career Hub Pro: Фриланс для молоді з інвалідністю. 

Програму курсу розробили з урахуванням потреб студентів та студенток, щоб він був доступний кожній молодій людині: заняття супроводжуються перекладом жестовою мовою та субтитруванням, а навчальні матеріали адаптовані для сприйняття людьми з порушеннями зору. 

Навчальна програма містить три напрямки на вибір: копірайтинг, графічний дизайн та відеомонтаж і триває 2 місяці. Додатково студенти та студентки отримують знання з просування власних послуг у соцмережах, особливостей роботи на фрилансі та проходять тренінг з психологічної стійкості. 

Під час курсу всім надається можливість попрацювати з реальними замовниками – бізнесом, громадськими та волонтерськими організаціями. 

Зареєструватися на курс, який стартує у жовтні, можна за посиланням вже зараз.

Завершилося навчання другого набору учасників та учасниць онлайн-курсу Career Hub Pro: Фриланс для молоді з інвалідністю.
Завершилося навчання другого набору учасників та учасниць онлайн-курсу Career Hub Pro: Фриланс для молоді з інвалідністю.

Випускники/ці про досвід під час навчання

Дівчина з селища Глинськ Рівненської області Олександра перші три місяці з початку вторгнення росії перебувала з дитиною у Польщі. Потім повернулася додому і продовжила працювати та волонтерити. 

Олександра працює головною бухгалтеркою у місцевому ліцеї і має відповідну до професії освіту – «Облік і аудит», а також «Екологія, економіка та програмування природокористування». Проте в Олександри виникали труднощі з пошуком роботи. В основному – через відсутність досвіду роботи і тому, що дівчина має інвалідність. 

Займатися графічним дизайном – її мрія з дитинства: 

«Я прийшла на цей курс, аби здійснити мрію – опанувати графічний дизайн. Цікавлюся цією сферою з дитячих років, але не було змоги навчатися. Відтепер хочу займатися улюбленою справою та отримувати максимальне задоволення від цього», – розповідає дівчина.

Тепер у її планах зробити фриланс основним способом заробітку.

Олександра радить молоді бути собою і не соромитися своєї інвалідності: 

«Потрібно боятися бути, як усі. Треба повірити у себе і йти до своєї мети всупереч усьому і усім».

Для випускниці іншого напрямку Тетяни Ковальської планом «Б» був копірайтинг. Вона прийшла на курс, аби перевірити себе у спроможності писати класні тексти і відповідно отримувати за це кошти, працюючи віддалено. 

«Рада, що таки спробувала і зробила цей крок у майбутнє. У результаті я отримала дуже цінний досвід, створила своє перше в житті портфоліо, створила профіль на фриланс-платформі і встигла попрацювати з молодою компанією, яка виготовляє натуральне морозиво з унікальними смаками», – розповідає Тетяна.

Тетяну також долучили до виконання замовлення від клієнта  – створення квесту для комп’ютерної гри, яке Сareer Hub отримали під час кампанії зі збору замовлень від ГО, бізнесу та волонтерських організацій.

У планах Career Hub – розширювати наявну спільноту фрилансерів/-ок – молодь з інвалідністю, яка вже налічує понад сотню молодих людей. Деяким вдалося успішно працевлаштуватися та знайти постійних клієнтів вже під час навчання. Всі ці люди опанували креативні професії на курсі, навчилися і готові допомагати українському бізнесу та громадському сектору бути видимими і конкурентоспроможними.  Зробити замовлення у випускників/ць курсу можна за посиланням.

 

Довідково: CSR Ukraine, Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів і для приватних компаній, і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюссель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія). 

Career Hub – експертна платформа Центру «Розвиток КСВ», яка об’єднує молодь, роботодавців, державні органи та освітні заклади для кар’єрного розвитку молоді – від школи до успішної реалізації у професії.

Платформа кар’єрного розвитку Career Hub допомагає: визначитись із вибором професії і планувати майбутню кар’єру; отримати якісну освіту для професійної самореалізації; розвивати професійні та м’які навички; підготуватись до роботи майбутнього.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024