Сезон городів у розпалі: що лучани вирощують на заміських ділянках

31 Липня 2023, 15:35
Лучанка Галина Гірчук на своїй дачі. Фото: Суспільне Луцьк 771
Лучанка Галина Гірчук на своїй дачі. Фото: Суспільне Луцьк

Лучани, які мають присадибні ділянки на дачних масивах поблизу обласного центру Волині, впорядковують свої городи: виполюють зілля та збирають вирощений власноруч урожай.

Суспільне розпитало дачників про те, як вдається наводити лад на своїх ділянках у районі вулиці Дубнівської та яку городину вирощують.

Овочі на присадибних ділянках уже дозріває. Фото: Суспільне Луцьк

Поле зілля й обрізає зайве гілля на деревах і кущах – так про своє дачне життя розповідає 82-річна лучанка Галина Гірчук. Сезон городів, каже пенсіонерка, нині в розпалі.

«В мене так: 20 цибулин, 10 часничин. Як для одної людини мені хватить. Помідори пропадають, все щось там під’їдає. Я нічим не кроплю, я хімії не вживаю», – сказала жінка.

Дачниця Галина Гірчук показує квіти на своїй дачі. Фото: Суспільне Луцьк

Галина Гірчук – учителька інформатики на пенсії розповідає, що вдень працює на ділянці, а ввечері «сидить» в інтернеті. 

«Вайбер, вотсап, інстаграм, телеграм... Можу цілу ніч сидіти, як ночую. Карти грати, новини дивитися», – говорить жінка.

Як розповіла дачниця, будиночок та декілька соток на території дачного масиву «Маяк», що в районі Дубнівської має з 1964 року. 

«Тут я самий старожил, бо тут в нас вже нові люди. Я тут здоровша. Живу на восьмому поверсі і мені нема куди подітися, а тут я на свіжому повітрі», – додала жінка.

Город лучанки Галини Гірчук. Фото: Суспільне Луцьк

На дачі навпроти – ділянка викладачка з Луцька Тетяни Цюпак. Жінка приїхала, щоб пообрізати троянди. Говорить: городини вдосталь, однак її цього року з’їдають шкідники.

«Фітофтора кинулася на все. Ми багато не садимо, так от тут, щоб поки ми на дачі було під рукою у нас. Участок не дуже великий, більшу частину відділяємо дітям і квітам. Ми збираємося сім’єю, до мене приїздять онуки, діти, проводимо тут час», – сказала жінка.

Тетяна Євгенівна доглядає за трояндами. Фото: Суспільне Луцьк

Поруч із власним дачним будинком триває вулики лучанин Віталій Коцюба. З його слів, завдяки пасіці, яка більше 20 років тому дісталася йому в спадок від тестя, вдається непогано заробляти.

 

«Це вулик мого діда. Йому вже більше 100 років. Я держу його як то пам’ять. Це і для душі, і користь. Я качаю тонну меду в рік», – зазначив чоловік.

Віталій Коцюба показує пасіку на дачі. Фото: Суспільне Луцьк

Свіжі овочі та 15 сортів персиків з власного городу не зрівняються із купленими, – говорить Віталій Коцюба. Усю родину чоловік планує забезпечити консерваціями, які уже почав заготовляти.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024