Як ім'я Героя України з Волині стало вином в Ізраїлі: спогади друзів

28 Червня 2023, 19:48
Костянтин Мрочко на етикетці вина, названого на його честь 694
Костянтин Мрочко на етикетці вина, названого на його честь

На згадку про друга з України, який героїчно загинув під час відбиття російської агресії проти України, в Ізраїлі його ім’ям назвали нове вино, зроблене з посаджених ним виноградників.

Йдеться на сайті Українсько-Єврейська Зустріч про жителя Благодатного Костянтина Мрочка.

Волинянин загинув у березні 2022 року у селі Макарів Київської області під час боротьби з російськими окупантами. 

Читати також: У боях з російськими окупантами загинув боєць із Благодатного

Молоді ізраїльтяни досі відчувають біль втрати українського товариша, з яким разом створювали сіоністський проєкт — органічну ферму біля підніжжя гори Кармель. 

Серце людини

Костянтин Мрочко. Костя. Танкіст, будівельник, майстер із золотими руками, який знає і любить природу і сільське господарство, захоплюється і веде інших, жартівник і винахідник з добрим і щедрим серцем.

Вимовляючи його українське ім'я, ізраїльські друзі відчувають клубок в горлі. Усміхаються, згадуючи його, і опускають очі, приховуючи не минаючий біль у серці від втрати вірного товариша.

«Ах, який він був хлопець, з почуттям гумору, з постійними вигадками та новими ідеями, з промовою на суміші англійської та івриту, насправді дуже особлива людина», — каже мені Елія Аарон.

Ми розмовляємо біля молодих виноградників органічної ферми «Лев Адам» («Серце людини») на околиці маленького селища Бат-Шломо біля міста Зіхрон-Яаків.

Молоді зав'язі виноградних грон наповнюються соками літа 2023 року, готуючись стати свіжим вином цієї осені. Пасторальна тиша та красиві зелені пагорби передгір'я Кармеля. Ліворуч — виноградник для червоного вина, ліворуч — виноградник білого вина. Обидва посаджені хлопцями разом із Костею у 2018 році. 

Автор статті у винограднику, посадженому Костею Мрочком
Автор статті у винограднику, посадженому Костею Мрочком

Костя приїхав у 2016 році після двох років участі у танкових боях на Донбасі проти російської агресії та проросійських сепаратистів. Він був у стані жахливої посттравми, яка посилилася ще й сімейними проблемами. Щоб розвіятися та відновити душевний спокій, Костя виїхав на Синай. Звідти він перейшов до Ізраїлю через сухопутний кордон.

«Костя почав працювати в Ізраїлі на будівництвах, потрапив у Бат-Шломо і тут виконував багато робіт найвищої якості з внутрішнього оздоблення будинків. Досі будівельні підрядники захоплюються його роботами, заходячи до цих вілл. Ось цей павільйон біля виноградника — він теж збудував його своїми руками», — продовжує розповідь Елія.

Як Костя опинився на фермі? 

«Є єврейський бізнесмен американського походження, який уже десятки років живе в Ізраїлі та підтримує такі сіоністські проєкти, як наша ферма. У нього добре око пізнавати правильних людей. Він і направив Костю до нас для розвитку ферми», — каже Елія.

В Ізраїлі Костя духовно переродився та відновився. Він не був євреєм, але в Ізраїлі для нього робили у березні 2023 року церемонію його поминання. 

«Костя як Костя — у кожній справі він був першим. Приголомшлива людина! Чудовий товариш. Постійно згадуємо його та говоримо про нього. Від нього можна було багато чого повчитися. Нам досі важко без нього. Всі, хто згадують Костю, плачуть», — ділиться глибоко душевними переживаннями Елія.

Костя цікавився єврейськими звичаями. Коли друзі покликали його на Седер Песах — святкову пасхальну вечерю, — він сказав: «Не можна мені сидіти на Седері (за єврейськими релігійними правилами, неєвреї не можуть брати участь у Седері, оскільки вони не брали участь у Виході з Єгипту — Ш.Б.)» .

«Він був дуже допитливим, одразу розібрався в арабо-ізраїльському конфлікті та схопив його суть. Він багато читав, цікавився дипломатією та міжнародними відносинами. Відзначав свято Пурім разом з нами», — розповідає Елія.

Коли у Костя закінчилася віза для перебування в Ізраїлі, він повернувся в Україну в серпні 2021 року.

«Йому було зрозуміло, що він залишатиметься захищати Україну. А нам було ясно, що якби він і залишився в Ізраїлі, він все одно полетів би воювати за свою країну у 2022 році», — вважає Елія Аарон.

Ізраїльські друзі продовжують спілкуватися з його сім'єю — у Кості в Україні залишилися мама та син-підліток Василь від колишньої дружини. Елія поділився планами будівництва невеликого басейну на згадку про Костю Мрочко.

Костянтин Мрочко
Костянтин Мрочко

Народження рожевого

Йоав Сасон, ще один творець ферми «Лев Адам», наливає мені келих прохолодного вина і продовжує тиху та неквапливу розмову про Костю.

«Він був дуже особливою людиною у всьому. Швидко схопив основи івриту. Він мав золоті руки. Ми бачили його великий попередній досвід у сільському господарстві. Про кожного птаха, якого він бачив чи чув у цих лісах та полях, він розповідав, як ловив його в Україні. Він планував залишатися рік із сином в Україні та повернутися потім до Ізраїлю.

Костя був патріотом України. Він бачив, з яким бажанням та відповідальністю ізраїльтяни ходять у «мілуїм» (резервістська служба у війську — Ш.Б.), і це збігалося з його цінностями. Я думаю, що ця військова жилка ізраїльтян була одним із чинників, які надихнули його повернутися до України для її захисту. Боляче говорити про нього в минулому часі. Коли в мене народилася донька, він так дбайливо брав її на руки, він так любив дітей», — згадує Йоав.

Якось на Пурім Костя зайшов у карнавальному костюмі в синагогу і слухав з усіма разом читання Світка Естер. 

«Можливо, у нього була єврейська душа, може, в якомусь минулому перевтіленні. Це була людина з величезним і добрим серцем», — каже Йоав Сасон.

Ізраїльські друзі з ферми «Лев Адам» зібрали влітку та восени 2022 року врожай червоного та білого винограду — за лічені місяці після загибелі Кості Мрочка при обороні Києва від путінської агресії у березні 2022 року.

Ці друзі вирішили поєднати червоне та біло вино, — так само, як Костя символічно поєднував Україну та Ізраїль, українське та єврейське.

Так з'явилося нове рожеве вино «Костя» урожаю 2022 року. Друзі з «Лев Адам» зробили обмежений тираж — всього 650 пляшок, причому кожна пляшка має власний номер. На кожній вміщена розповідь про Костю, його прекрасні людські якості та про його героїзм.

Останній бій

Костянтин Мрочко народився 9 квітня 1984 року, мешкав у селищі Благодатне Володимирського району Волинської області, недалеко від кордону з Польщею. Строкову службу Костянтин проходив у 2003 році в танкових військах у Володимир-Волинській механізованій бригаді.

Вступив на заочну форму навчання Київського університету харчових технологій. Працювати почав будівельником.

У квітні 2014 року одним із перших пішов захищати країну на сході України. Служив у механізованій бригаді. Пройшов Мар'їнку, Маріуполь та Іловайськ. Нищив ворога безжально і професійно, заманював ворожі танки в засідки.

Виводив свою танкову колону з Дебальцевого. Тоді вдалось вивести колону  танків через мінне поле. Костя зі своїм екіпажем їхали першими, а решта — їхньою колією.

В українських медіа пишуть, що його подвиг у Дебальцевому точно вивчатимуть у підручниках історії, а самого Костю вважають одним із найкращих українських танкістів та справжнім танковим асом.

Одразу після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Мрочко знову сів у танк для захисту своєї країни.

Величезна механізована колона агресорів намагалася прорватися через село Макарів на захід від Києва, щоб оточити столицю України. На шляху ворога стали танкові екіпажи Костянтина Мрочка із товаришами.

Костянтин Мрочко
Костянтин Мрочко

У нерівному бою 8 березня 2022 року українські танкісти здійснили військове диво — вони зупинили танковий наступ ворога, подібно до того, як ізраїльські танкісти зупинили наступ сирійської танкової армади на Голанах під час Війни Судного дня в жовтні 1973 року.

У цьому бою Костянтин Мрочко загинув — у його танк потрапила російська ракета. Костянтин загинув у 37 років, як і помер у свій час його батько.

Президент України Володимир Зеленський 12 березня 2022 року присвоїв Костянтину Мрочку звання Героя України — найвищу військову нагороду країни за мужність та героїзм.

Президент України Володимир Зеленський 12 березня 2022 року присвоїв Костянтину Мрочку звання Героя України
Президент України Володимир Зеленський 12 березня 2022 року присвоїв Костянтину Мрочку звання Героя України

Алла Мрочко, мати героя, не поховала сина, тому що його тіло згоріло разом з танком вщент.

Але Костя не зник без сліду.

«Рожеве вино «Костя» присвячене пам’яті нашого дорогого друга Кості Мрочка. Він був опорою нашої органічної ферми «Лев Адам», сильною людиною з великим серцем і неперевершеною майстерністю. На жаль, Костя ніколи не матиме привілею насолодитися ним. Пам’ять про його міцні руки і ніжне серце живе в цьому вині, в його неповторному освіжаючому смаку», — написано на етикетці ізраїльського вина.

Восени у нові пляшки буде розлито молоде рожеве вино «Костя» урожаю 2023 року.

Герой України Костянтин Мрочко залишився не лише у пам'яті українських та єврейських друзів, а й став вином в Ізраїлі.

Костянтин Мрочко на етикетці вина, названого на його честь
Костянтин Мрочко на етикетці вина, названого на його честь

Текст та фотографії з ферми «Лев Адам»: Шимон Бріман.

Особисті фотографії Костянтина Мрочка були надані його друзями з ферми «Лев Адам».

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024