У Мінцифрі анонсували п’ять нових сервісів, які з’являться у «Дії»

27 Червня 2023, 18:40
Фото: пресслужба Мінцифри 1034
Фото: пресслужба Мінцифри

Команда Мінцифри анонсувала пʼять нових сервісів, які незабаром будуть доступні в застосунку чи на порталі «Дія». 

Серед них – зміна місця проживання та документи про освіту, про це повідомила LIGA.net.

За словами голови Мінцифри Михайла Федорова, відомство планує відцифрувати 100% найпопулярніших держпослуг до кінця 2023 року.

Відшкодування вкладів

Вкладники збанкрутілих банків незабаром зможуть подати заяву в Дії про відшкодування коштів. В Україні в усіх банках вклади фізичних осіб та фізичних осіб-підприємців перебувають під захистом Фонду гарантування вкладів. Якщо якийсь із банків збанкрутів, вкладники отримують відшкодування в сумі повного розміру вкладу та нарахованих відсотків. Наразі це 1,4 млн рахунків, за якими потрібно повернути 3,2 млрд грн. Мінцифра працює над послугою разом з Фондом гарантування вкладів.

Розмитнення авто

Команда Мінцифри продовжує працювати над послугою розмитнення авто в Дії. Наразі лише через розмитнення автівок рівень корупції на митниці становить від $50 млн до $150 млн на рік, кажуть у міністерстві. Цифровізація усуває людський фактор із процесу, а отже, унеможливлює корупційні схеми та хабарі на митниці. Наразі Мінцифра доопрацьовує законопроєкт, а потім його має ухвалити Верховна Рада.

Зміна місця проживання

Через повномасштабну війну запуск сервісу в Дії відтермінували, але вже скоро розпочнеться бета-тестування послуги. Сервіс працюватиме без людського фактора. Коли ви змінюватимете місце проживання, зміна статусу в реєстрі відбуватиметься автоматично.

Перереєстрація авто у разі купівлі-продажу

Більше мільйона українців щорічно купують чи продають авто. Незабаром зробити це можна буде в кілька кліків у Дії за допомогою QR-коду. Продавець та покупець зможуть сформувати договір у застосунку та підписати його після автоматизованих перевірок Головним сервісним центром. Нова послуга значно зекономить час й усуне необхідність відвідувати сервісні центри МВС, стверджують у Мінцифрі.

Документи про освіту

У Дії доступні найнеобхідніші документи — від паспорта до водійського посвідчення. Команда також працює над тим, щоб у застосунку були доступні й документи про освіту — атестати та дипломи. Так, можна буде скористатися документами у разі вступу до закладів вищої освіти чи працевлаштуванні.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024