В Україні заборонили використання літер «Z» та «V» на номерних знаках авто

29 Квітня 2023, 18:11
Приклади вживання літер на номерних знаках 3065
Приклади вживання літер на номерних знаках

Кабінет Міністрів України заборонив використання літер «Z» та «V» у номерних знаках як окремо, так і у словах, написаних кирилицею замість «З», «С», «В», «Ф».

Причина – оскільки це може бути асоційовано з повномасштабним вторгненням росії в Україну, відповідну постанову Кабміну пояснили в Головному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ.

21 квітня 2023 року Постановою КМУ № 367  внесли зміни до Постанови КМУ №1081 «Про запровадження номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їх власників».

Тепер відповідно до законодавства під заборону потрапляють літери «Z» та «V», використання яких в індивідуальному номерному знаці має натяк на символіку воєнного російського вторгнення на територію України. 

Ці нововведення не стосуються номерних знаків державної реєстрації для електромобілів.

Тобто, використання цих літер окремо, а також у словах написаних кирилицею замість «З», «С», «В», «Ф». Така заборона стосується також написів та зображень, символіки комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

На українських номерних знаках не може бути емблем органів держави-терориста та збройних сил росії: сухопутних військ, повітряно-космічних сил, військово-морського флоту, ракетних сил стратегічного призначення тощо.

Індивідуальний номерний знак – це додаток до номерного знаку державної реєстрації транспортного засобу, він виготовляється за індивідуальним замовленням власника. Напис на ньому – унікальний і не може повторюватись. Тому,  якщо бажаний номерний знак уже було замовлено і виготовлено раніше, то власнику транспортного засобу доведеться придумати іншу комбінацію. 

Існує й перелік підстав для відмови у виготовленні комплекту індивідуальних номерних знаків. Деякими з них – відмова у виготовленні індивідуального знаку через наявність повної або скороченої назви органу державної влади, зображення державних символів України та інших країн чи міжнародних організацій. У нанесенні напису ненормативного походження або дискримінаційного характеру за мовними, національними, релігійними та расовими ознаками теж буде відмовлено. 

Приклади вживання літер на номерних знаках
Приклади вживання літер на номерних знаках

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024