Вивозять цілі дитбудинки та інтернати: Зеленська розповіла у ПАРЄ про депортацію українських дітей

28 Квітня 2023, 15:47
Джерело фото: телеграм-канал Олени Зеленської 1158
Джерело фото: телеграм-канал Олени Зеленської

Олена Зеленська виступила на дебатах ПАРЄ, де розглянули питання примусової депортації українських дітей на територію рф.

У ПАРЄ розглянули проєкт резолюції «Ситуація з українськими цивільними особами, у тому числі з дітьми, примусово переміщеними або переселеними до РФ або на українські території, що перебувають під фактичним контролем РФ», про це перша леді України повідомила у своєму телеграм.

Вона розповіла історії українських дітей:

Дванадцятирічний Сашко був із мамою Сніжаною в Маріуполі, коли місто оточили російські військові. Разом вони пережили страшні обстріли, відсутність води, тепла, голод, поранення Сашка – поки їх не розділили росіяни. Їм не дали навіть попрощатися. Хлопцю сказали, що мама відмовилась від нього. Його вдалося врятувати, але мама все ще у полоні російських окупантів. 

Дванадцятирічна дівчинка Кіра також була з татом у Маріуполі, коли росіяни почали нищити місто. Тато загинув під час бомбардування. Дівчинку окупанти вивезли до Донецька. Величезними зусиллями держави, громадських діячів, десятків людей Кіру повернули. 

Олена Зеленська виступила на дебатах ПАРЄ
Олена Зеленська виступила на дебатах ПАРЄ

Ще одна родина – тато Євген, син Матвій, маленькі доньки Святослава та Олександра – також із Маріуполя. Після нищення міста окупанти почали процес так званої «фільтрації» мешканців, які вижили. Тата кинули до в'язниці, а дітей забрали до притулку. Кілька місяців вони нічого не знали одне про одного. Діти знайшлися в пансіонаті під Москвою буквально за день до того, як їх мали всиновити росіяни. 

«За цими та сотнями схожих історій видно всю цю страшну технологію – як саме окупанти викрадають українських дітей. Найчастіше – вбивши їхніх батьків або примусово розлучивши із родинами. А ще вивозять цілі дитбудинки та інтернати. Це історії, які, на щастя, добре закінчилися і дітей вдалося повернути. Таких випадків у нас на разі 361», – каже Зеленська. 

А за офіційно підтвердженими даними, 19 390 дітей досі перебувають у російському полоні. Але й ця кількість не є остаточною, бо що відбувається з дітьми на окупованих територіях – невідомо. 

Олена Зеленська
Олена Зеленська

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024