Фейки про Степана Бандеру і бойових комарів: у Колонівському ліцеї учні грали в інтелектуальну гру «НотаЄнота»

23 Жовтня 2023, 19:42
Фото: Зоряна Хамула 778
Фото: Зоряна Хамула

У Колонівському ліцеї, що у Павлівській громаді, учні 10 та 11 класів зіграли в антифейкову інтелектуальну гру «НотаЄнота».

23 жовтня гру провела редакторка Район.Життя Оксана Федорук у межах гуртка «Район.Діти».

Читати також: Раз, два, три – фото зроби: у Колонівському ліцеї учні стали фотографами

Мета гри – навчити українських школярів розпізнавати ворожі впливи, російську дезінформацію і протистояти маніпуляціям, розвивати критичне мислення.

У Колонівському ліцеї учні 10 та 11 класів зіграли в антифейкову інтелектуальну гру «НотаЄнота»
У Колонівському ліцеї учні 10 та 11 класів зіграли в антифейкову інтелектуальну гру «НотаЄнота»

«НотаЄнота» складалася з кількох раундів – потрібно було відповісти на питання про російські фейки на основі реальних прикладів, яких в Україні було чимало від початку повномасштабного вторгнення, розгадати ребуси, знайти визначення термінів і понять. 

Так, до прикладу, старшокласники з легкістю відгадали, що новина про портрет Степана Бандери, який, буцімто, українські військові виклали на землі з трупів убитих росіян, – це ворожий фейк. 

А ось популярну тезу про українську мову, що за милозвучністю займає друге місце у світі, багато хто назвав правдою, хоча насправді такого конкурсу милозвучності мов ніхто ніколи не проводив.

Новина про портрет Степана Бандери, який, буцімто, українські військові виклали на землі з трупів убитих росіян, – це ворожий фейк
Новина про портрет Степана Бандери, який, буцімто, українські військові виклали на землі з трупів убитих росіян, – це ворожий фейк

Усі учасники гри, які поділилися на три команди, отримали дипломи із символікою гри «НотаЄнота» та наліпки від інформаційного агентства «Район.in.ua». А ще – чимало позитивних емоцій та нові знання із медіаграмотності, які дуже важливі в умовах війни.

Довідково: «НотаЄнота» – це командна гра для учасників віком від 14 років. Мета гри – розвивати критичне мислення та на основі реальних кейсів показати, як працюють фейки та дезінформація, навчити визначати ворожі впливи та протистояти маніпуляціям. Для організації гри необхідно зібрати щонайменше 5 команд по 4 гравці. Авторка антифейкової інтелектуальної гри – Романюк Альона, головна редакторка фактчекінгових проєктів «По той бік путінської брехні», «НотаЄнота»; викладачка НН Інституту журналістики КНУ імені Т. Шевченка.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024