Мавпи, ведмідь, голуби з-під Бахмута: як Луцький зоопарк допомагає військовим рятувати тварин від війни

19 Вересня 2023, 13:39
Порятунок ведмедя, якого військові знайшли на Донеччині 2224
Порятунок ведмедя, якого військові знайшли на Донеччині

Луцький зоопарк з перших місяців повномасштабного вторгнення допомагав рятувати тварин зі звіринців, які постраждали від війни

Як розповіла Район.Життя директорка зоопарку Людмила Денисенко, буквально через місяць після 24 лютого колеги з Київщини – зоопарк «12 місяців», який на той момент він був окупований, подзвонили й запитали, чи у Луцьку зможуть прийняти на утримання тварин. 

«Зоопарк «12 місяців» провів понад місяць в окупації, без їжі, електроенергії, газу та зв’язку. Перед зоопарком стояв танк. Тому коли у нас запитали, чи зможемо прийняти, ми не сумнівались ні на хвилину», – пригадує Людмила Денисенко.

У березні 2022 року евакуювати до Луцька вдалося мавп.

Окупанти підірвали під’їзди і мости до зоопарку «12 місяців», тому приматів довелося евакуйовувати човнами по річці, у спеціальній машині з обігрівом, щоб у тварин не було переохолодження.

«Коли їх привезли – є згорьовані люди, є настрахані діти, а це настрахані тварини… У них в очах просто продивлювався страх і голод. Тому що були підірвані мости і їжу їм важко було доставити. Вони просто від’їдалися. А ми тішилися, що вони вчилися нам наново довіряти. І були неймовірно раді, коли у травні, після звільнення зоопарку, тваринки повернулися до своїх вольєрів», – розповідає директорка Луцького зоопарку.

Зараз «12 місяців» повноцінно працюють.

Також Луцький зоопарк був посередником між військовими і зоозахисними організаціями. Так їм вдалося врятувати ведмедя, якого 

українські бійці знайшли на Донеччині. Тварина була контужена.

Луцький зоопарк посприяв тому, щоб вивезти ведмедя, якого назвали Ямпіль, за кордон. Зараз він знаходиться у реабілітаційному центрі в Бельгії.

Ведмідь Ямпіль
Ведмідь Ямпіль

Одна з крайніх історій – порятунок декоративних голубів із передмістя Бахмута. Українські військові знайшли в покинутій будівлі голубівню. Очевидно, власники колекціонували голубів, але повномасштабне вторгнення змусило їх виїхати.

«Ми почали шукати волонтерів, які їздять з Луцька у той напрямок. Проконсультували, як їх ловити, як садити. Це все було телефоном, через відеозв’язок, фотографії. Птахи перенесли добре дорогу, тому що всі прибули до нашого зоопарку. Мало того, процес відтворення деякі пари почали вже у дорозі», – посміхається Людмила Денисенко. 

Тепер у зоопарку живуть 68 голубів із-під Бахмута.

Читати також: Могли загинути будь-якої миті: Луцький зоопарк зорганізував порятунок кількох десятків голубів з-під Бахмута

«Я протягом війни ніколи не втомлююсь повторювати, що для кожного українського військового кожне життя важливе – чи це людське, чи тваринне. З цього починається людяність, і цим ми відрізняємось від окупантів», – переконана керівниця Луцького звіринця.

Детальніше – дивіться у відео:

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024