Коли ваш чоловік повертається з полону

29 Липня 2023, 19:59
Фото: freepik.com 4209
Фото: freepik.com

Пишу з власного досвіду, тому тут все індивідуально.

Коли ваш чоловік повертається з полону – це може бути найщасливіший день у вашому житті. Ви знову бачите його обличчя, чуєте його голос, відчуваєте його тепло. Ви хочете обняти його, поцілувати його, сказати йому, як сильно ви його любите і скучили за ним. Ви хочете забути про все зло, яке сталося з ним і з вами. Ви хочете повернутися до того життя, яке ви мали до війни. Ви хочете бути щасливими разом.

Але це також може бути початком нового виклику для вас обох. 

Ваш чоловік – не той самий, яким ви його пам’ятаєте

Ваш чоловік – не той самий, яким ви його пам’ятаєте. Він пережив страшні речі, які залишили слід на його душі і тілі. Він може не бути готовим до вашої любові та турботи. Він може не бути готовим до вашої радості і сміху. Він може не бути готовим до вашої розмови й питань. Він може потребувати часу, щоб зцілити свої рани.

Як підтримати його після того, що він пережив? Як відновити ваші стосунки? Як допомогти йому адаптуватися до мирного життя?

Це не прості питання, і на них немає однозначних відповідей. Кожна ситуація унікальна, і кожна пара має свої особливості. Але є деякі поради, які можуть бути корисними для дружин військовополонених, які повертаються з полону.

Не поспішайте з обіймами й поцілунками. Дайте йому час і простір, щоб він сам вирішив, коли і як виявити свої почуття. Врахуйте, що в полоні він міг пережити фізичне або психологічне насильство, яке могло залишити слід на його емоційному стані. Можливо, вам здається, що ваша ніжність допоможе йому забути про свої страждання, але це не завжди так. Можливо, вам потрiбно дати йому можливiсть самому відчути, що вiн у безпеці i коханий. Можливо, вам потрібно дати йому можливість самому вiдкритися перед вами, коли він буде готовий.

Дайте йому час

Не очікуйте від нього, що він буде таким самим, як раніше, або що він швидко повернеться до нормального життя. Дайте йому час і простір, щоб він сам знайшов свій шлях до одужання. Будьте толерантними й співчутливими до його потреб і почуттів. Будьте готові до зміни та компромісів у вашій спільній життєвій стратегії.

Будьте терплячими та підтримуючими. Пам’ятайте, що ваш чоловік пережив травматичний досвід, який може мати довготривалі наслідки для його психологічного здоров’я. Він може страждати від посттравматичного стресового розладу (ПТСР), депресії, тривоги, неврозу, безсоння, кошмарів, флешбеків, гніву, провини або інших симптомів. Він може мати складнощі з адаптацією до мирного життя, з налагодженням стосунків з родиною і друзями, з виконанням своїх обов’язків або знаходженням сенсу в житті. Все це потребує часу і професійної допомоги. Не засуджуйте його за його стан або за те, що він потребує лікування. Навпаки, заохочуйте його шукати допомогу, якщо ви бачите, що він не може самостійно справитися зі своїми проблемами. 

Будьте поруч з ним, коли він потребує вашої уваги або підтримки. Показуйте йому свою любов і повагу...

Визнайте свої емоції, не ховайте їх у грудях. Вони – частина вас, вашого життя і долі. Ви можете переживати страх, гнів або сум, Але не засуджуйте себе за те, що ви людина.

Дбайте про себе

Зверніться за допомогою, не будьте одна. Ви можете знайти підтримку у родині чи друзях. Вони – ваша опора, ваша сила і світло. Вони – ті, хто завжди буде поруч із вами.

Дбайте про себе, не забувайте про свої потреби. Ви можете покращити своє здоров’я і настрій. Ви можете займатися спортом, хобі або медитацією, Або будь-чим іншим, що приносить вам радість.

Надихайтеся історіями успіху, не втрачайте надії. Ви можете почитати про тих, хто пережив полон або розлучення. Ви можете дізнатися, як вони подолали свої труднощі, Як вони зберегли оптимізм і відновили стосунки.

Ви – чудова людина, яка заслуговує на краще. Ви – сильна жінка, яка не здається без бою. Ви – непереможна особистість, яка може все. Ви – героїня!

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024