Бандуристка з волинської глибинки стала діджейкою в Катарі

06 Квітня 2023, 15:09
Світлана Лагода 2011
Світлана Лагода

Світлана Лагода, яка родом із села Черче Камінь-Каширського району, працює діджейкою у Катарі. Там вона навіть виступала під час  Чемпіонату світу з футболу 2022 року. 

А розпочинала свій творчий шлях з бандури, про це дівчина розповіла у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва під час зустрічі у межах проєкту «MOLESKINE: територія творчих».

Читати такожУ Луцьку відбулася зустріч з бандуристкою та діджейкою Світланою Лагодою.

Світлана любила музику з дитинства, але коли настав час вибору професії, мама наполягала, щоб донька стала перекладачкою. Проте дівчина знала, що хоче продовжити здобувати музичну освіту і закінчила Волинський фаховий коледж культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського. Згодом стала студенткою Київського університету культури та мистецтв.

Світлана Лагода разом з одногрупницями створила тріо бандуристок, яке мало назву «Zlagoda». Вони виступали на конкурсах від університету, грали в переходах метро і навіть брали участь у відборі до шоу «Голос країни».

Тріо бандуристок
Тріо бандуристок "Злагода"

Знаковою у виборі професії діджея для волинянки став виступ у Києві відомого на весь світ Девіда Гетти. Саме тоді її  захопила електронна танцювальна музика.

«Я ніколи не думала, що буду діджейкою. Але відчула в глибині душі, що хочу робити те саме, що і він. Я написала план, як стати діджеєм: мені була потрібна англійська мова (я вчила у школі німецьку), треба було заробити на курси діджеїв і піти туди вчитися. Це був 2019 рік», – пригадує Світлана. 

Вона продала свою бандуру, на якій грала 18 років, і купила макбук для діджейської роботи.

Тоді дівчина зацікавилася роботою за кордоном і знайшла в одній із груп оголошення про тримісячний контракт у Єгипті. І її взяли. 

«Було важко, бо моя англійська шкутильгала добряче. Але загалом все йшло дуже непогано, були нові контракти. Але тут настав локдаун. І моя робота закрилася найперше і відкрилася остання. Я повернулася в Україну і лише через рік приїхала в Катар – закинула своє відео в інстаграм і мені написали з пропозицією роботи саме в цій країні», – розповідає діджейка.

За її словами, Катар – дуже строга країна у питанні законів. І щодо коронавірусу все було дуже строго – за відсутність маски виписували великі штрафи і навіть депортацію. 

«Якщо в інтернеті почитати про Катар – 60% інформації застаріла або неправдива. Сьогодні це дуже прогресивна країна, їхня молодь навчається в Європі. Я живу в столиці Катару Досі – це інтернаціональне місто, де працюють люди з усього світу. Є багато й українців, особливо музикантів», – каже дівчина.  

Перший рік їй було дуже складно через спеку, бо температура повітря там із травня по жовтень +50  °C, дуже велика вологість повітря. Але минулого року вже на пляжі виступала – адаптувалася. 

У Катарі професія діджея дуже популярна – усі заклади відпочинку, готелі забезпечені класною апаратурою і стараються мати власного діджея для вечірок.

«На вечірках є багато людей з різних країн світу, тому я повинна знати, що люблять слухати європейці, латиноамериканці, американці чи араби. Як бачу, як публіці приємно, коли я ставлю їхні хіти, мені одразу хором підспівують», – ділиться секретами своєї роботи волинянка. 

Світлана працювала на заходах великих світових брендів, а також під час проведення Чемпіонату світу з футболу минулого року.

На жаль, у своїй професії Світлана неодноразово стикалася із сексизмом. Коли казала, що діджейка, то могла почути у відповідь: «А, та що ти, просто красива постояла, потанцювала»:

«Щоб тебе сприймали як професіонала – треба добре постаратися. Зараз я сама працюю сама на себе, бо зробила таку репутацію, що робота сама шукає мене. Хоч коли я тільки починала працювати у Єгипті, мені там казали, що з моїм ростом (невеликим) нікуди більше не заїду. Але я не звертала на це увагу, вчилася і росла професійно. Інвестувала у вивчення англійської, у різні діджейські  курси, постійно оновлювала апаратуру. Коли я тільки починала, звичайно, у мене був страх перед невідомим, але хто борець – то здобуває своє».

24 лютого минулого року Світлана прокинулася і побачила повідомлення від мами: «Донечко, у нас почалася війна».

«Я була шокована і довгий час у мене був дисонанс – як я можу грати, якщо в моїй країні війна, а мої рідні в небезпеці. Але якщо я сяду і буду плакати – що тоді зміниться? Це моя робота, завдяки якій я можу їм допомогти», – переконана діджейка з Волині.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024