Поради від експертів: як краще зберігати їжу в умовах тривалих відключень електроенергії
Країна-агресор продовжує обстрілювати енергетичну інфраструктуру, тож останнім часом вся країна потерпає від вимушених вимкнень електроенергії.
Зберігання харчових продуктів в таких умовах може бути викликом, особливо влітку, адже йдеться не просто про їхню свіжість, а й про безпеку для здоров’я. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.
Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули «світло»
Дотримання таких кроків допоможе довше зберігати ваші продукти свіжими та безпечними навіть під час відключення електроенергії:
- Сформувати запаси льоду. Слід тримати кілька пакетиків з льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії;
- Підготувати запас консервів і сухих продуктів. Запас продуктів, які не потребують охолодження( консервів, сухофруктів, круп та горіхів), допоможе підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося;
- Купити холодних елементів. Їх можна тримати в морозильнику і пізніше – використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках;
- Рідше відкривати холодильник.
Також рекомендують переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.
Коли світло повернулось:
- Продукти, які зберігалися при температурі вище 4 градусів понад дві години, можуть бути небезпечними;
- Необхідно викидати продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність;
- Слід дотримуватися принципу «Якщо є сумніви – викиньте».