Життя без стереотипів: у Мукачеві презентували 50 фотоісторій переселенців

16 Травня 2023, 18:00
Виставка «Життя без стереотипів» у Мукачеві 480
Виставка «Життя без стереотипів» у Мукачеві

Ужгородський пресклуб відкрив в Мукачеві виставку фоторобіт про українців, які через війну були вимушені стати переселенцями.

Захід пройшов у Палаці культури і мистецтв. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Мукачівської міської ради.

«Це історії 50 українців і не лише українців, але і їхніх сімей. Це таке візуальне оформлення. Ми збирали короткі історії про них. До нас також приєдналися сім фотографів. Цю виставку ми плануємо показати у всіх районних центрах: і в Хусті, і в Виноградові, і в Береговому, і в Сваляві, і в Рахові. Куди дістанемося. Вона має бути мандрівною. Думаю, що час від часу ми показуватимемо її на різних заходах. Вона про тих людей, які переселилися до нас і стали частиною Закарпаття», – розповіла керівниця Ужгородського пресклубу Ірина Бреза.

Серед героїв фотовиставки є акторка Віра Лебединська, яка два тижні ховалася від обстрілів у Маріупольському театрі, коли в нього вдарили бомбою жінка була там і дивом вціліла. Зображена також історія вчительки української мови Клавдії Антонової, яка 43 роки пропрацювала у Сєвєродонецьку, після оголошеної евакуації жінка залишила свій будинок, прихопивши із собою лишень підручник. 

Зафіксували на світлині журналісти також 10-річного Іллю Матвієнка – це перший звільнений з окупованої території хлопчик, який повернувся в Україну завдяки своїй бабусі. Вона подолала заради внука дуже непростий шлях. 

Зображене на фото і молоде подружжя із Запоріжжя Михайло і Таїсія, в Ужгороді народилася їхня донечка і вони вдруге стали батьками.  

«Це не перший наш подібний проєкт. Ми вже робили таке у 2015 році. Тоді це була вдвічі менша кількість переселенців. Ми збирали такі ж фотоісторії про тих людей. Частина з них лишилася в Ужгороді й вони стали справді відомими на Закарпатті, частина приїхала вдруге. Наші переселенці з 2015 року знову приїхали до Ужгорода і працюють тут», – зауважила Ірина Бреза.  

«Тут представлені багато робіт наших колег. В основному це журналісти з Ужгорода, але є і фотограф з Маріуполя Сергій Ваганов, і тоді мешкав ще в Тячеві Євген Смирнов. Кожен працював у своєму темпі, кожен шукав своїх героїв. Мої герої знаходили мене самі», – розповіла фотожурналістка Аня Семенюк, яка взяла участь у проєкті.

На виставку завітала переселенка з Одеси Наталія. Жінка зазначила – відчула, що це про неї і про її сім'ю.

«Ми на початку літа переїхали з дочкою сюди. Спочатку наш друг, який тут проживає, запросив нас в гості трошки відволіктися, а потім я повернулася в Одесу через два тижні. У нас постійно були тривоги і вибухи. Якраз тоді Зміїний намагалися відбити наші і мені там реально було дуже страшно й я зрозуміла, що треба повертатися назад. Мене вразила робота, там було про двох акторів Маріупольського театру, там у віці жінка і чоловік, які були прям під час вибуху в тому театрі, які вижили і які переїхали», – розповіла Наталія. 

У Палаці культури та мистецтв виставка триватиме до 20 травня.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024