Кілька думок про Редан

28 Лютого 2023, 12:41
Джерело: freepik.com 6784
Джерело: freepik.com

У моїй стрічці багато негативу стосовно того, що в умовах війни діти, молодь, підлітки –  мало не втрачене покоління, беруть участь у ПВК «Редан», запускають флешмоби з росії і т.д. І мене це обурює, бо я постійно спілкуюся з підлітками й маю геть інші враження. Хоча, звісно, є винятки. 

Отож, про цей Редан.

1. Дізналася я цю назву з медіа. До речі, гугл про Редан як рух до 20 лютого цього року практично ніц не знає. Просто поодинокі статті. П’ять днів тому просто десятки публікацій у россегменті інтернету. Мене дуже здивувало, що частина ЗМІ пишуть, що в Україні «Редан – це субкультура, яка виступає проти футбольних фанатів, мігрантів та вихідців з Кавказу». В Україні. Проти вихідців з Кавказу. Серйозно? У Луцьку чи Рівному? Звісно, тема гучна, але не треба копіювати і натягувати російську інфу на українських підлітків. Фото підлітків з зображенням павуків на спинах, яке публікують десятки українських ЗМІ, насправді зроблене на росії і вперше зʼявилося у якійсь пропагандистській сміттярці після затримань у російських ТРЦ. 

2. Написала своїм студентам, написала підліткам, з якими спілкуюся, написала кільком учителям з різних регіонів з питанням, що у них чути про Редан, що вони знають про цю субкультуру. З моїх кількох груп студентів до 26 лютого, коли про це почали писати українські медіа, про Редан знала одна студентка. З підлітків, з якими я спілкуюся, знав один хлопець, який відповів мені: 

«Та це чмобіки якісь. Почалося з того, що 5 чмобіків побили одного неадеквата. Й інші почали обʼднуватися в групки. Ну не знаю, мені здається, що хайп скоро пройде, бо ніхто нормальний їх не підтримує!». 

Ще одна волонтерка «НотаЄнота» написала: 

«Насправді, за Редан це така тема вже давня, просто пацани собі нове ім'я придумали. Всі в шоці тільки через кількість цих пацанів (і дівчат, до речі) на відео. Просто «забави» не були такі масові. Але і не було тік току, щоб це так сильно поширювати. Ну це як за гаражами після школи тільки в центрі свого міста. Біля «Гуліверу» вже таких бійок було ще до 2022 дофіга». 

3. Потасовки дійсно були, підлітки збиралися у різних містах. Добре, що поліція відреагувала на так званий рух і проводить відповідну роботу і з дітьми, і з батьками. 

4. В одній із харківських груп, де відбувалася координація такої групки, один з організаторів написав «В 15:00 по Киеву». От дивним воно мені виглядає, бо Харків і так живе за київським часом. 

5. Флешмоб дійсно походить з рашки. І російські так звані ЗМІ звинувачують у цьому русі Україну, мовляв, це іпсошка наша. За останні кілька років, що я досліджую впливи та пропаганду, якщо рашка когось звинувачує у чомусь – значить, велика ймовірність, що це її рук справа. Навіщо? Не знаю. Можливо, за тиждень-другий ми побачимо якісь обмеження інтернету на росії і посилатися будуть на «захист дітей від нацистських атак в інтернеті». Або писатимуть знову про «адін народ», бо наші діти однако себе поводять, когось ненавидять і агресують. Хз. 

6. Рух дійсно перекочував в Україну, ймовірно, через тік ток. Але мені ця вся історія нагадує гру «Синій кит». Памʼятаєте таку? Там же теж вуха російських спецслужб стирчать. Діти були, групи теж були, але це не було таким масовим, як про це писали. А під вплив потрапляли ті підлітки, які переважно були з неблагополучних сімей або мали інші проблеми. Причому були куратори і ті, хто підбурював або створював такі групки, розуміючи психологію підлітків. Зараз в Україні так само є підлітки, якими легко маніпулювати і на яких можна впливати. 

Ймовірно, вони й виходять на отакі зборища (але ще раз: потасовки були завжди, завжди був відсоток молодих людей, які «забивали стрєлку» і лупашили один одного). Так само, як є відсоток тих людей, які попри ракетні атаки і звірства росіян кажуть про адін народ. 

7. В одній із тг-груп, де постять нібито відео Редан з України, більшість фото та відео з рашки. Частина анонімок у тг до своєї основної назви додали назву «Редан». Просто помітила. Тобто на темі хайпують або її підтримують. А ще цей рух добряче дискредитує молодих людей, адже багато з них волонтерять, збирають кошти на ЗСУ, готують до НМТ, вчать мови, цікавлять культурою, аніме в тому числі. 

8. Що робити? 

Мабуть, говорити з дітьми. Розказати, що росія веде інфовійну проти України, тому важливо добре фільтрувати те, що ми робимо, дивимося, слухаємо та з ким спілкуємося. Мабуть, виховні бесіди в школах, які Управління освіти спонукають проводити у різних регіонах, мають сенс. Так само як проведення часу батьків з дітьми. Але це, певно, не дуже результативно спрацьовує з дітьми з так званих неблагополучних сімей. 

От питання, як працювати з цими групами, певно, до психологів.

У підсумку, я би точно не екстраполювала кілька бійок (навіть масових) на те, «куди котиться цей світ» і «пропаща молодь». Таке активне розповсюдження руху змушує задуматися, про його штучне підживлення. 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024